Tankar & Tips


Turtips upplägg (för dig som inte gjort det förut)

Grundträning

3-5 dagar gym och kondition helst regelbundet hela året. Du behöver inte bygga utan hålla dig igång och få kondition. Något du har nytta av oavsett om du ska på långtur eller inte. Om du inte har tillgång till Gym eller inte trivs med det så finns det andra sätt att hålla sig i trim. Du behöver jobba med konditionen och benstyrkan för själva cyklingen, sen om du har en vanlig cykel behöver du jobba med styrka i bålen axlar och nacke. Annars kan smärtan bli jobbig efter många timmar varje dag lutad över styret.  Kan ju vara bra att veta att även om du kör en del kondition under året så är det något helt annat när du sitter där på cykeln.
När snö och is försvunnit är det dags för någon lite längre cykeltur en gång i veckan. Börja lite lugnt med några mil så att du fortfarande känner suget att cykla mer. Ibland kan vi bli lite toknördiga och söker stora och snabba resultat, glöm inte att turcykling är framför allt nöje och uthållighet.

Skapa känslan

Efter några veckor när turerna blir längre kan du börja ta med dig köket och koka lite kaffe/ te eller något annat. Det är ett bra sätt att träna fysiskt och förbereda sig mentalt. Nu är det dags att börja med turer oavsett väder - en långcykling består av upplevelser och väder - därför ska du förbereda dig för att cykla oavsett vad naturen levererar. Gör lite helgturer för att få känslan, testa att använda dina prylar.
Testa på allvar

När du känner att turerna funkar bra så hakar du på utrustningen, testa allt - fundera på om du verkligen behöver alla prylar eller om det är något du saknar. Slå läger (i trädgården /skogen) prova utrustningen i alla väder, vänj dig vid tystnad och ovana ljud. För min del så har jag alltid svårt att sova 1 o 2 natten innan kroppen ställt in sig på det ständigt närvarande okända. I den här fasen är det viktigt att utrustningen får visa att den klarar sin uppgift.

Ta det lugnt i början

När långturen börjar är det viktigt att börja lugnt. Hur ofta har vi inte sett övertända idrottare som går ut för hårt och kollapsar långt innan målet är inom synhåll. Detta kan även hända på turcykling - tro mig jag har upplevt det.

Om jag inte har tränat innan
Om jag nu inte tränat innan, självklart fungerar det ändå men ta det lugnt i början och låt muskler, leder och huvud vänja sig lite mjukt. Glöm inte att ha kul;)

Inga kommentarer:

Ge och ge igen och du får mer igen

Ge och ge igen och du får mer igen
Ge ger mer